CMFT - I love it

Sinds kort mag ik mijzelf CMFT-hulpverlener noemen. In deze blog vertel ik je graag meer over deze therapievorm

schedule 23 mei 2022
bookmark_border Achtergrond informatie
create

Onbevangen ging ik met Lydia en Beatrix naar Dordrecht. We hadden ons opgegeven voor een nieuwe opleiding. 'Het was lichaamsgericht.' Dat was ongeveer alles wat ik wist. Ik was vooral nieuwsgierig naar hoe het zou werken. Er ging een wereld voor me open.

WAUW! Eindelijk een therapievorm waarbij je niet de kans hebt om alles dood te redeneren!! 
Want ja, dat kan ik super goed en ik merk dat mijn klanten dat ook heel goed kunnen.

CMFT staat voor: Connect - Mirror neurons - Focus - Therapie.
Het is een relatief nieuwe therapie vorm en bestaat pas sinds 2018 (credits to Guus Molenaar.) Het is een milde en toch ook krachtige therapievorm om heel veel klachten doeltreffend aan te pakken. Van trauma, angst, stress of onverklaarbare lichamelijke pijnen, CMFT kan ècht helpen!
Mild omdat je niet terug de herinnering in hoeft maar het in het hier en nu verwerkt, Krachtig omdat je heel gericht nieuwe verbindingen in je hersenen aanlegt doordat je in verbinding met die ander staat.

Ik vind het zelf echt een fantastische therapievorm om een aantal redenen:
1) De cliënt en de CMFT-hulpverlener focussen 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻 op de klacht.
2) De regie ligt bij de cliënt.
3) Er wordt bijna niet bij gesproken.
4) Je focust op dat wat je lichaam je wil vertellen.

Wist je dat alles wat er in je leven gebeurd, zich opslaat in je lijf? Zelfs dingen die jij je niet kunt herinneren en dingen die gebeurd zijn voor je taal ontwikkelde.

Het werkt als volgt: De cliënt benoemd een onderwerp/ gevoel/ situatie waar hij/zij op wil focussen. De cliënt en hulpverlener gaan tegenover elkaar zitten en scannen eerst hun lichaam. Wat wordt er gevoeld? Zit men goed etc.
Dan kijken ze elkaar aan. Terwijl ze dat doen start de cliënt als het ware de situatie om vervolgens in het lijf te ervaren wat daar gebeurd.
Vervolgens blijven beide zich focussen op elkaars ogen en op hun eigen lichaam. En de rest kan ik hier niet opschrijven want dat is bij iedereen anders ;-).

De eerste keer dat ik deze therapie deed ontdekte ik dat ik veel meer emotie en gevoel voelde dan ik onder woorden kon brengen.
Bijvoorbeeld rondom de aanranding die plaatsvond toen ik 10 was. Ik had dat verbaal / cognitief allemaal wel uitvoerig besproken en verwerkt. Alle gevoelens die ik kon benoemen waren besproken. Voor mijn beredenering voelde ik me absoluut niet schuldig want ik was 10 en was toch echt onschuldig?

Maar toen ik ging CMFT'en (of ging connecten zoals we het voor het gemak vaak noemen) toen kwam er ineens een bak aan schuldgevoel en schaamte naar boven. Iets wat ik nooit had gevoeld omdat mijn brein mij vertelde dat ik onschuldig was. Nadat die emotie heel hoog opliep, zakte hij ook weer af omdat ik de hulpverlener in haar ogen keek en dus nieuwe verbindingen aanlegde. Dat doe je niet bewust, dat doet je brein uit zichzelf. Je voelt het niet, je merkt het amper maar je hoofd is vol op bezig! En dat zonder dat er heel veel gesproken wordt.

En dat is het gave van deze therapie. Je hoeft geen goede prater te zijn om toch je klachten aan te kunnen pakken.

Benieuwd?
Maak gebruik van een gratis kennismakingsgesprek.